Miruju cene goriva

Bez autora
May 22 2012

U narednih sedam do deset dana se očekuje da će cene goriva u maloprodaji mirovati i da neće biti značajnije promene cenovnika na pumpama u Srbiji. Na formiranje cena goriva najviše utiču kretanja cena nafte na svetskom tržištu i kurs dinara u odnosu na evro, ali i kurs evra u odnosu na dolar.Smanjenje cena nafte na svetskom tržištu, koje bi moglo da se odrazi na sniženje cena goriva, anulira se zbog pada vrednosti dinara u odnosu na evro.

Miruju cene gorivaU narednih sedam do deset dana se očekuje da će cene goriva u maloprodaji mirovati i da neće biti značajnije promene cenovnika na pumpama u Srbiji, izjavio je za Tanjug predsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije Borisav Tatić.

Prema njegovim rečima, na formiranje cena goriva najviše utiču kretanja cena nafte na svetskom tržištu i kurs dinara u odnosu na evro, ali i kurs evra u odnosu na dolar. Smanjenje cena nafte na svetskom tržištu, koje bi moglo da se odrazi na sniženje cena goriva, anulira se zbog pada vrednosti dinara u odnosu na evro.

Eventualno sniženje cena naftnih derivata dodatno sprečava i pad vrednosti evra u odnosu na dolar, koji je izražen zbog aktuelne krize u Grčkoj, kažu stručnjaci.

Cena americke “lake” nafte za terminsku isporuku u junu na Njujorškoj robnoj berzi iznosi 92,67 dolara za barel, dok je evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu 108,91 dolar za barel, piše Tanjug.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik